„Fluturele Alb” şi enigmaticul Nicu Nicolaescu


Miercuri, 17 aprilie 2013, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea romanului „Fluturele Alb” de Nicu Nicolaescu. Invitaţi au fost: scriitorii Vasile Galaicu şi Emilian Galaicu-Păun, criticii Ion Ciocanu şi Maria Pilchin, actorul Denis Chirtoacă, învăţăceii de la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, îndrumaţi de profesoara de limbă şi literatură română Elena Florea, prieteni ai autorului şi utilizatori activi ai bibliotecii.
Romanul „Fluturele Alb” a fost inclus în programul „Chişinăul citeşte o carte – 2013”, alături de o altă carte „Al şaptelea simţ” de Nicolae Rusu.
Gloria-Yolanta Ursenco, elevă la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, a menţionat despre acest roman că „[…] este unul deosebit. Felul în care autorul descrie dragostea, frica, ura, dau viaţă unei drame trăită de cele două personaje principale: Mila şi Maxim. El sărac şi frumos, ea bogată, dar nu atât de atrăgătoare. Această poveste de dragoste neîmpărtăşită ne învaţă că banii nu aduc decât nenorociri; pentru a cunoaşte adevărata fericire trebuie să ierţi, să iubeşti, să suferi”.
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a remarcat încă de la prima carte a lui Nicu Nicolaescu (Nicolae Ciobanu) – „Supusul Satanei” – că autorul merge împotriva curentului prozei contemporane. Primul lucru pe care l-a observat, citind romanul, a fost permanenta trimitere la cărţile altora, fiecare capitol având câte un citat selectat dintr-un spectru foarte larg de scriitori, începând cu Oscar Wilde şi terminând cu Savatie Baştovoi. De asemenea, scriitura tânărului autor pendulează între elitism şi o proză tradiţională.
Criticul literar Ion Ciocanu a afirmat despre tânărul prozator că nu este scriitorul de la suprafaţă, trebuie să pătrunzi dincolo de cuvinte.
Vasile Galaicu și Maria Pilchin
Scriitorul Vasile Galaicu s-a confesat confirmând că a citit cartea într-o zi şi o noapte, cuprinsul provocându-i un arc voltaic. Iar criticul literar Maria Pilchin a evidenţiat câteva nivele de lectură a cărţii: poliţienesc (asemuindu-l cu romanul „Numele trandafirului” de Umberto Eco), psihologic (analogic scrisului dostoievskian) şi didactic, referindu-se la volumele lui Mircea Eliade.
Regizorul Denis Chirtoacă a citit câteva fragmente din roman de pe poziţiile actorului, susţinând că este un roman catarhic, prin structura pe care o anunţă scriitorul.
Spre final, Nicu Nicolaescu le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi le-a promis tuturor că în curând va veni cu un nou roman, asupra căruia lucrează la moment, fiind un melanj între acţiune şi filozofie. Astfel, cititorul atent şi select al Bibliotecii „Onisifor Ghibu” rămâne în frumoase aşteptări!
 
Ion Ciocanu, eu, Vitalie Răileanu și Denis Chirtoacă

6 comments:

  1. mmm superrr!!! Mult ma bucur! :)
    Sa ai cit mai multe succese!!!

    ReplyDelete
  2. Mersi mult, Liuba! Sa dea Dumnezeu sa am succes, pentru ca sunt foarte fericit cand scrierile mele ajung la inima cititorilor.

    ReplyDelete
  3. TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

    ReplyDelete
  4. Sunt foarte mandra de asa personalitati, mai ales de pe meleagurile noastre.

    ReplyDelete
  5. Cred ca s-a comis o eroare. Romanul "Fluturele alb" nu a fost inclus in Programul de lectura al Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" Chisinaul citeste o carte. In 2013 Chisinaul a citit Al saptelea simt de Nicolae Rusu.
    Oricu, felicitari pentru roman.

    ReplyDelete