Ţara fariseilor

A trecut Paştile. Amintirile… rămân. Bisericile au fost pline cu lume, iar coşurile cu ouă, pască şi vin. Cerul nopţii Învierii lui Iisus Hristos a fost invadat de stele sfioase, iar luna, de forma unei felii apetisante de gutuie, a luminat cu blândeţe chipurile pline de speranţă şi de iubire creştinească ale enoriaşilor. Pe de altă parte, păsărelele, de pe ramurile înmugurite sau înflorite ale copacilor îşi transmiteau una alteia scurte replici melodioase, iar câinii de prin mahalale lătrau prieteneşte, amintind trecătorilor că la acea oră târzie şi ei stau de veghe. Hristos a înviat!

Învierea Domnului i-a surprins pe „creştini” în cele mai diverse locuri: pe unii în biserici, pe alţii în cluburi de noapte… Şi toţi erau fericiţi. Ghilimelele de la periferiile cuvântului creştini le-am pus referindu-mă în primul rând la droaia de politicieni care s-au înghesuit în Catedrala Naşterea Domnului din inima Chişinăului, prefăcându-se că habar nu au avut că acolo vor fi şi zeci de camere de luat vederi, şi zeci de reporteri.

„Vai de voi… farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţie. Tot aşa şi voi: pe dinafară vă arătaţi oamenilor ca fiind drepţi, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege” (Matei 23:27-28).

Enoriaşii din Catedrala Naşterea Domnului, în loc să se concentreze asupra celor sfinte, îşi rupeau gâturile uitându-se peste gardurile înalte de bodyguarzi la fariseii intraţi în biserică întâi de toate pentru a-şi face campanie electorală pe seama Învierii lui Iisus Hristos.

…Şi când te gândeşti că doar cu o zi în urmă Vladimir Voronin fusese la chipul cioplit al lui Lenin, venerându-l ca pe Dumnezeu. Este cu neputinţă să-l adori pe un ateu şi pe Dumnezeu în acelaşi timp. Cui îi slujeşte, de fapt, acest individ?

Show-ul televizat din noaptea Învierii, la care au participat atât candidaţi la funcţia de primar general al Chişinăului, cât şi preşedinţi, funcţionari etc., a fost… scârbos. Actorii politici au batjocorit nu doar Biserica, ci şi pe Iisus Hristos. Biblia spune despre aceştia că „Toate faptele lor le fac ca să fie văzuţi de oameni. …Le place locul dintâi la ospeţe şi scaunele dintâi în sinagogi” (Matei 23:5-6). În noaptea Învierii, fariseii au umplut Catedrala Naşterea Domnului. Fariseii, prin ecranele televizoarelor, au umplut casele noastre.

Un alt tip de farisei sunt indivizii care au sărbătorit Învierea Domnului în cluburile de noapte, unde şi-au delectat privirile cu dansurile la bară ale fetelor dezbrăcate şi au turnat în burţile lor litri de alcool. Reporterul unui post de televiziune, întrebându-l pe un tânăr chefliu cum se simte, acesta i-a răspuns zâmbind: „Ăsta da Paşti!”.

În ce se transformă Învierea Domnului?! Nu cumva într-o ucidere a Lui?!

2 comments:

  1. PASTELE... nu Pastile, doar o remarca.
    O primavara frumoasa!

    ReplyDelete
  2. Prietene, inainte sa-ti urez si eu o primavara frumoasa, ba chiar si o vara, tot frumoasa, as vrea sa te anunt ca daca vei consulta dictionarele de Limba Romana, vei observa ca anume varianta PASTILE este corecta. Bineinteles, mai este utilizata si varianta propusa de tine, doar ca aceasta a cam iesit din uz… Succes!

    ReplyDelete