Cruntă bătălie pentru primărie

Republica Moldova pare a fi un pământ al veşnicelor campanii electorale. Şi… noi ne-am obişnuit. Alegem, alegem, încât până astăzi, tot nu avem preşedinte.

În data de 5 iunie 2011, cetăţenii R. Moldova urmează să-şi aleagă şi primarii. Politicienii, neţinând seamă de faptul că au furat moldoveanului până şi ultima speranţă, au pus mâna pe undiţe şi au pornit hapsâni să pescuiască noi funcţii, noi primării. Cel mai râvnit fotoliu rămâne cel al actualului primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, pentru care se vor bate crunt candidaţii mai multor formaţiuni politice. Partidul Democrat a decis s-o înainteze pe Valentina Buliga, actualmente Ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. PLDM-ul l-a desemnat pe Victor Bodiu, Secretar general al Guvernului, care în data de 14 aprilie s-a deplasat la blocul locativ construit pentru parlamentari, dar ocupat abuziv de către combatanţii din Transnistria încă acum 11 ani în urmă, anunţându-i că au dreptul să privatizeze apartamentele. Generos cadou. Păcat că nu l-a făcut mai înainte. Anterior, în presă se vorbea de candidatura lui Serafim Urechean, proaspăt membru al PLDM, dar n-a fost să fie. PCRM la înaintat pe Igor Dodon, iar Partidul Liberal, deşi nu a anunţat oficial nicio candidatură, în târg se vorbeşte de o nouă participare a lui Dorin Chirtoacă. PSD-ul va fi reprezentat de tânărul Sergiu Coropceanu, iar PPCD-ul de către la fel de tânărul Radu Buşilă. Pe buletinul de vot se vor regăsi mulţi alţi candidaţi /demagogi care, dacă e să nu părăsesc făgaşul obiectivităţii, au şanse minime, ba chiar nule să acceadă în turul doi.

În acest an partidele, în cea mai mare parte a lor, au dat prioritate candidaţilor tineri, sperând că numai aşa îl vor putea detrona pe actualul edil, care a devenit un duşman nu doar al comuniştilor, ci şi al partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană 2.

După ce cu mai bine de jumătate de an în urmă, din PLDM a plecat renumitul avocat moldovean Vitalie Nagacevschi, recent, a plecat şi Alexandru Tănase, care a ocupat până în prezent funcţia de Ministru al Justiţiei dar şi de vicepreşedinte al PLDM. El a renunţat la activitatea politică, retrăgându-se la Curtea Constituţională, unde va exercita funcţia de judecător. În cadrul unei emisiuni televizate acesta a recunoscut că Dorin Chirtoacă, în timpul mandatului său de primar, a avut doi ani grei din cauza guvernării comuniste, iar alţii doi, la fel de grei, din cauza guvernului democrat care, să nu uităm, este condus de liderul PLDM, Vlad Filat. Deşi PLDM şi PL sunt membri ai AIE2, Filat, într-un mod cu totul inexplicabil, mereu a încercat să-l discrediteze pe primarul PL-ist. Intrigile puerile dintre democraţi pot conduce la o (re)venire deloc dorită la conducere a comuniştilor.

Deşi mai sunt aproape două luni până în ziua alegerilor, se anunţă a fi o campanie electorală foarte dură. Zilele trecute a şi fost înregistrat un prim incident. Autoturismul candidatului PL la funcţia de primar în orăşelul Străşeni Valentina Casian, a fost incendiat de persoane necunoscute. Femeia presupune că în spatele incidentului se află oponenţii politici înscrişi în cursa electorală. Totodată, ea a menţionat că anterior a fost ameninţată de către un contracandidat.

În unele sate, actualii primari îi şantajează pe potenţialii contracandidaţi, determinându-i să nu se implice în campania electorală.

Va fi mare lupta lupta unor indivizi avizi de putere pentru satele părăsite şi pentru oraşele cu infrastructură pusă la pământ. La fiecare patru ani sunt schimbaţi doar primarii, nu şi situaţia din ţară.

No comments:

Post a Comment