În cadrul emisiunii În Profunzime de luni, moderată de Lorena Bogza, comunistul Iurii Petcov a prezentat publicului larg ziarul de partid al PDM-ului unde se vedea de la o poștă mesajul prin care găgăuzii erau încurajați să meargă la vot. Însă reprezentantul acestui partid, Adrian Candu, a negat cu nerușinare acest fapt. Pe de altă parte, PLDM-ul de asemenea condamnă referendumul. Totuși, după cum afirmă într-un articol deputatul liberal Valeriu Munteanu, M. Furmuzal este (informal) membru PLDM (şi posibil candidat pe listele PLDM la alegerile parlamentare viitoare). Prin urmare, acest partid „controversat”, de rând cu PDM-ul, ar fi putut împiedica cumva desfășurarea acestui plebiscit. Dar nu au făcut-o. Ni se creează impresia că la realizarea acestui plan gândit de Moscova au pus umărul toți politicienii moldoveni de la guvernare.
Toate aceste provocări ale Moscovei, care prind viață cu ajutorul actualilor guvernați, duc spre nesemnarea Acordului de Asociere cu UE. Acordul riscă să nu fie semnat deoarece politicienii noștri sunt fricoși și șantajabili. S-ar putea să procedeze așa cum a făcut Ianukovici, ignorând voința poporului său. Chiar dacă există o anumită presiune din partea societății civile, partidele pro-europene de la Chișinău ar putea totuși să cadă în mrejele Rusiei. Kremlinul va încerca în fel și chip să zădărnicească mersul nostru european. Dar, în cazul nesemnării Acordului, există pericolul izbucnirii unei răscoale generale în RM asemănătoare cu cea din Ucraina.
Referitor la găgăuzi, care nu au nici limbă, nici demnitate, sunt cel mai potrivit instrument prin care poate fi destabilizată situația în RM. Pentru că autoritățile moldovenești sunt pasive și lașe, găgăuzii își vor permite să ne uimească cu multe alte acțiuni similare celei din 2 februarie. Iar Mihail Formuzal, care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, este unul dintre numeroșii politicieni fățarnici de la noi care trag poporul spre mlaștinile Rusiei, în timp ce ei își trimit copiii la studii în Europa de Vest și își petrec vacanțele, de asemenea, în Occident. Din câte se știe, fiica lui Formuzal și-a făcut studiile în Elveția, s-a căsătorit cu un american și lucrează în Australia, iar fiul său se află în Germania. Mai mult de atât, din articolele apărute în ultima vreme pe internet, aflăm că cel puțin șapte deputați găgăuzi dețin cetățenia unor state din UE, trei dintre ei având chiar pașaport românesc.
Deși acțiunea găgăuzilor este considerată a fi ilegală, nimeni nu va fi tras la răspundere. Însă lipsa unei reacții prompte din partea Chișinăului va încuraja minoritățile naționale din RM să recurgă la acțiuni mult mai grave și mai îndrăznețe.
No comments:
Post a Comment