Papa de la Roma și “Papa” de la Chișinău

Vestea că a fost ales un nou Papă la Vatican m-a surprins plăcut. Comunitatea catolică din întreaga lume, care numără în jur de 1,1 miliarde de credincioși (de altfel, cea mai numeroasă comunitate creștină de pe glob), are toate motivele să serbeze acest eveniment. De ce? În primul rând, pentru că alegerea  Papei a durat puțin (a fost desemnat în a doua zi a reunirii Conclavului). În al doilea rând, Jorge Bergoglio, cu numele de Papă Francisc I (care are rădăcini în Italia), este un slujitor al Domnului integru și umil și “duce un stil de viață simplu”, după cum menționează preotul Marco.
Alegerea Papei” de la Chișinău însă, va dura multă vreme. Reprezentanții celor trei partide de la guvernare s-au adunat și se vor tot aduna, până când… răbdarea poporului va crăpa într-o bună zi.
Stau și mă întreb, dar nicicum nu găsesc un răspuns la întrebarea: cum este posibil să alegi un Papă în 24 de ore, funcție care prevede păstorirea a peste un miliard de enoriași și nu-i posibil să alegi un prim-ministru, care să guverneze o țară cu mai puțin de 4 milioane de cetățeni?!
În ziua de 28 noiembrie 2010, când am mers la alegeri, am avut încredere în cei pe care i-am ales, acum însă, de mai bine de câteva luni, am conștientizat că mi-am dat votul pentru o gloată de netoți corupți, iresponsabili, hapsâni, aroganți și nesimțiți.
Din discursurile pe care le-am auzit în ultimele săptămâni, ieșite din gurile politicienilor, cel mai elevat, mai deștept, mai plin de simț omenesc și creștinesc, mi s-a părut a fi doar Valeriu Ghilețchi. Ei bine, unul gândește cât de cât lucid, dar ceilalți 100 de deputați? Gândesc ei oare? Își bat capul de poporul ăsta? Vor cu adevărat să pună capăt crizei politice din țară? Sau haosul le convine de minune? În haos se fură mai ușor, se șterg urmele mai ușor.
Nu înțeleg câteva lucruri:
1. De ce Partidul Liberal nu a votat destituirea din funcție a lui Vladimir Filat?
2. De ce Partidul Liberal nu vrea să accepte candidatura lui Vladimir Filat la funcția de prim-ministru?
Cum este posibil ca în același timp să nu fii și să fii împotriva unui om?!
La urma urmei, pasul lui Vladimir Filat din 13 februarie, a fost realizat cu scopul de a-l face knock-out sau măcar knock-down pe Păpușar, pe cel care dirijează, prin oamenii săi, mai toate instituțiile statului. Instituții care, când vine vorba de interesul cetățeanului, nu-și fac corect datoria. Acest pas a fost făcut deoarece tot scandalul a pornit de la moartea unui om în Pădurea Domnească, moarte care a fost ascunsă de urechile noastre o gramadă de timp. La acea vânătoare ilegală participaseră oamenii din cuibușorul lui Plahotniuc și al lui Ghimpu. Oamenii din aceste două partide au tăinuit moartea lui Sorin Paciu, nu altcineva.
Criza politică actuală se trage anume de la Partidul Democrat și de la Partidul Liberal. Dacă nu vor conlucra și nu vor accepta candidatura lui Filat, în eventualitatea unor alegeri anticipate, aceste două partide vor fi grav penalizate de către cetățeni. Dar accederea sau ne-accederea acestor două partide la guvernare, nu înseamnă că el, Păpușarul, nu va mai putea pătrunde în Parlament, ascunzându-se în dosul imunității parlamentare.

2 comments:

  1. sunt de acord cu ceea ce ai relatat, doar ca celor de la PD si PL le este in ,,cot,, de ce se petrece, pentru ei, situatia e favorabila...

    ReplyDelete
  2. Le este in cot pentru ca vocea poporului este prea slaba ca sa ajunga si la urechile lor. Cand se va coagula o masa omogena de oameni, cu aceleasi convingeri, care vor protesta in numar mare, numai atunci va patrunde in acesti politicieni simtul responsabilitatii si al respectului fata de alegator.

    ReplyDelete