Republica Moldova – cel mai celebru proiect de integrare europeană ratat sau cei mai periculoși dintre moldoveni


De regulă, statele mici au probleme mici, iar statele mari – probleme mari. Republica Moldova însă… este o excepție. Ea are probleme incredibil de mari. Unele dintre ele sunt Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Mihai Ghimpu… De obicei, omul este cel care rezolvă problemele, dar atunci când însuși omul este problema, treburile stau prost de tot.

Dar, să le luăm pe rând. De la 2009 încoace.

Căderea Partidului Comuniștilor din Moldova s-a datorat, în mare parte, protestelor masive ale tinerilor din aprilie 2009. Totuși, lovitura decisivă contra PCRM a dat-o un fost membru al acestui partid, și anume Marian Lupu. Oricât s-ar fi zbătut Vlad Filat, oricât s-ar fi zvârcolit Mihai Ghimpu, oricum nu ar fi reușit să-l debarce pe Voronin din fruntea țării fără aportul lui Marian Lupu, în spatele căruia stătea nimeni altul decât Păpușarul, adică Vlad Plahotniuc. Acest Păpușar a făcut un lucru important pentru cetățenii R. Moldova și trebuie să-i fim recunoscători pentru acest lucru. Însă, recunoștința față de el trebuie să se limiteze doar la faptul că a contribuit la făurirea AIE1 și AIE2. Atât. Din acel moment, Plahotniuc a devenit sau, mai bine zis, a rămas nociv procesului politic și economic din țara noastră. Sau, cu alte cuvinte, Păpușarul bun a devenit un Păpușar rău, care calcă în picioare legea, justiția, cetățeanul de rând etc.

Pe de altă parte, Vlad Filat, cel care a făcut cele mai mari promisiuni alegătorilor, precum “Moldova fără comuniști”, “Moldova fără sărăcie”, care ne-a alimentat cu cele mai mari porții de speranță, pe care mulți l-au calificat drept salvatorul acestei națiuni, în urma scandalului de la Fisc, de la Banca de Economii, discuțiile telefonice făcute publice, posibilitatea de a nu semna acordul de asociere cu UE în acest an, ruinarea Alianței pentru Integrare Europeană (ultima speranță a cetățeanului) ș.a.m.d.,  a demonstrat că, la fel ca celălalt Vlad, adică Plahotniuc, este extrem de periculos în ceea ce ține perspectivele de dezvoltare rapidă și eficientă a Republicii Moldova.

Despre Ghimpu, politicianul cinstit și onest, care chipurile nu fură, dar care este de partea hoților, susținând  PDM-ul în tot ceea ce face, s-a compromis completamente, iar viitorul partidului său stă sub semnul întrebării. Șansa sa este să se detașeze complet de tot ceea ce înseamnă PDM și să-și urmeze traiectoria din timpul campaniei electorale din 2010, pentru a nu-și dezamăgi alegătorii și așa puțini. Totodată, trebuie să opereze schimbări, la nivel de conducere, la Ministerul Transporturilor și al Mediului, pentru că Anatol Șalaru, respectiv Gheorghe Șalaru, conform opiniei publice generale, sunt ineficienți. Mihai Ghimpu cel de azi, spre deosebire de cel care a fost odinioară, este periculos pentru Republica Moldova.   
În concluzie, noi nu avem atât de mare nevoie de alți diriguitori, cât de o altă mentalitate a acestora. Ei trebuie să facă, urgent, schimbări în propria lor gândire. Numai așa AIE va funcționa perfect. Până atunci însă, cei trei politicieni despre care am vorbit mai sus, continuă să rămână periculoși pentru Republica Moldova și anume periculoși prin ineficiența lor în ceea ce ține de Integrarea Europeană, combaterea corupției și a sărăciei…

P.S. Am petrecut câteva zile în afara urbei, iar ceea ce am văzut în zona rurală, m-a decepționat profund: lumea este disperată, ofuscată, indignată și supărată pe actuala guvernare. Dacă actualii guvernanți nu vor lua boul de coarne ca să-și ducă angajamentele la bun sfârșit, atunci cea mai mare parte a masei dezolate de alegători ar putea opta pentru vechea guvernare, cea comunistă, iar acest lucru ar însemna Canețul pentru Republica Moldova.


No comments:

Post a Comment