O dată cu venirea la guvernare în Republica Moldova a partidelor democrate, peste jumătate din electorat a sperat, mai mult ca niciodată, că în sfârşit se va face ordine în această ţară. Că în sfârşit va fi stârpită corupţia, că Vladimir Voronin va fi judecat şi întemniţat pentru toate fărădelegile comise timp de opt ani de zile, că Partidul Comuniştilor va fi scos în afara legii, că poliţiştii care au maltratat tinerii la 7 aprilie 2009 vor fi pedepsiţi după merit, că vor fi create mult-promisele locuri de muncă, că nivelul de trai va creşte vertiginos.
Basarabeanul abia acum şi-a dat seama că totul a fost doar o minciună – o minciună frumoasă.
De ceva vreme asistăm la un conflict deschis între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. La mijloc, din păcate, nu stau interesele cetăţenilor, ci… altfel de interese. De câteva zile se observă şi o accentuare a neînţelegerilor dintre Vlad Filat şi Mihai Ghimpu care, prin intermediul presei, îşi adresează reciproc replici din ce în ce mai dure. Conflictul dintre ei a ajuns şi în Parlament, unde PL-ul nu a votat câteva proiecte de legi înaintate de PLDM, iar PLDM-ul a procedat la fel în cazul unui proiect de lege înaintat de PL. Cu toate acestea, Mihai Ghimpu dă asigurări că AIE încă este vie.
Din cauza animozităţilor la nivel central, membrii celor patru partide parlamentare din teritoriu, recurg la alegerea preşedinţilor de raioane în mod individual. De exemplu, în raionul Ialoveni, cu voturile consilierilor PL, PD şi PCRM a fost ales un preşedinte de la Partidul Liberal. La Anenii-Noi, cu suportul câtorva consilieri de la PD, comuniştii şi-au ales propriul preşedinte, asta în condiţiile în care, cele trei membre ale AIE aveau majoritate în consiliul dat. La Briceni, cu voturile câtorva consilieri comunişti, PLDM-ul şi-a ales şi el un preşedinte. Cazuri de acest gen s-au înregistrat în mai multe raioane ale ţării. Văzând că fenomenul a scăpat de sub control, Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-a arătat deja sceptic cu privire la utilitatea semnării unui acord cu PL şi PLDM în ceea ce ţine alegerea preşedinţilor de raioane.
După zece zile de consultări cu societatea civilă, prim-ministrul ţării Vlad Filat a făcut câteva declaraţii care te duc cu gândul la eventuale jocuri politice comune ale PLDM-ului cu Partidul Comuniştilor. În teritoriu acestea deja sunt vizibile. „Este o greşeală că am întrerupt dialogul cu opoziţia”, a subliniat Filat. Iar Vladimir Voronin, în urma unei întâlniri cu prim-ministrul, la care presa nu a avut acces, s-a arătat înţelegător faţă de acesta spunând că probabil l-a ajuns cuţitul al os. „Republica Moldova devine ţara oligarhilor, a contrabandiştilor”, a mai spus Voronin. Dacă e să citim printre cuvinte, atât Filat, cât şi Voronin, fiul căruia nu mai este atât de prosper în afaceri, ar fi dispuşi să facă front comun doar ca să se debaraseze de Vlad Plahotniuc, afacerile căruia pur şi simplu înfloresc. Lovind cu insistenţă în numele lui Plahotniuc, va avea de suferit şi imaginea Partidului Democrat care, în cazul unor noi alegeri anticipate, s-ar putea să nu obţină voturile necesare ca să acceadă în Parlament. Pe de altă parte, activitatea invizibilă a Preşedintelui interimar al ţării Marian Lupu, poate constitui un alt factor-cheie care să conducă la o scădere semnificativă a susţinerii din partea propriilor alegători. Neoficial, se vorbeşte de o încercare de „eliminare” a Partidului Democrat de pe eşichierul politic sau cel puţin, de o diminuare a importanţei acestuia, pentru ca la toamnă, în cadrul cvasiinevitabilelor alegeri anticipate, alegătorii să se concentreze doar asupra celor doi mari actori politici rămaşi în joc: PLDM şi PCRM. Pericolul este că majoritatea simpatizanţilor Partidului Democrat ar putea revota Partidul Comuniştilor şi, atunci, anihilarea unei formaţiuni politice de factură democrată poate readuce în fruntea ţării clanul Voronin.
Despre Plahotniuc şi afacerile sale dubioase se vorbeşte de mai mulţi ani însă, din cauza justiţiei defecte din ţara noastră, până în prezent acesta nu a fost anchetat. Mai mult de atât, Vlad Plahotniuc beneficiază în prezent şi de imunitate parlamentară, ceea ce face şi mai dificilă încercarea de a-l trage la răspundere. În atare situaţie, când organele de drept moldovene stau cu mâinile legate, iar interesele politicienilor, de cele mai multe ori de ordin financiar, se intersectează, se creează condiţii optime pentru reglări de conturi aparent civilizate. Vlad Plahotniuc, căruia Filat îi spune Păpuşarul, a încercat să zdruncine PLDM-ul prin influenţarea câtorva membri importanţi să plece, iar Vlad Filat, prin declaraţii şi dezvăluiri, deocamdată deloc senzaţionale, zdruncină PD-ul.
Alianţa pentru Integrare Europeană, după cum stau lucrurile, ar putea să sufere anumite modificări. Sub paravanul acestei Alianţe se întâmplă tot ce vrei, mai puţin democratizarea şi reformarea veritabilă a acestei ţări care doreşte să se integreze în Uniunea Europeană. Vom reuşi să ne integrăm în marea familie europeană sau nu, este greu de spus. Un lucru însă este cert: în Republica Moldova interesul alegătorilor este ignorat în mod cinic de către guvernanţi. Frustrat şi dezolat, electoratul s-ar putea revanşa oricând, readucând la cârma statului Partidul Comuniştilor. Şi atunci ne vom trezi cu zeci de dosare fabricate la comandă şi cu reprezentanţi ai partidelor democrate stând la răcoare. După gratii a stat şi Valeriu Pasat, şi Serafim Urechean, ş.a. Dacă partidele de dreapta se tem să-şi asume măsuri radicale, dar juste, atunci comuniştii, după cum au demonstrat-o anterior, sunt în stare de orice, chiar dacă faptele lor depăşesc de cele mai multe ori cadrul legal. Orice tergiversare a democraţilor în ceea ce priveşte judecarea faptelor comuniştilor, poate fi în defavoarea lor.
mda, oare cat va mai tine haosul asta?
ReplyDeleteMa tem ca... vesnic. Daca stejarul atrage fulgerele, atunci Republica Moldova atrage haosul si saracia. Situatie de neschimbat, deocamdata. :(
ReplyDelete