Noii guvernanţi ai RM ar putea fi cei vechi


La 12.11. 2010, Asociaţia Sociologilor şi a Demografilor din Republica Moldova a dat publicităţii un nou sondaj de opinie referitor la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Rezultatele arată că în urma scrutinului, Partidul Comuniştilor va acumula 27,9% din voturi, PLDM – 15,6%, PDM – 9,9%, PL – 8,7% şi AMN – 5,1%. Totodată, 27,5% dintre respondenţi sunt încă nehotărâţi ori au refuzat să răspundă.

În viitorul Parlament comuniştii vor avea 35 de fotolii de deputat, iar Alianţa pentru Integrare Europeană – 66 de mandate. În aceste condiţii, AIE, întruneşte numărul necesar de deputaţi ca să poată alege viitorul şef al statului, situaţie favorabilă încheierii perioadei de criză politică din ţara noastră.

Dacă e să ne referim la încrederea populaţiei în politicieni, V. Voronin se află în capul listei cu 28,5%, fiind urmat de actualul Prim-ministru Vlad Filat cu 22,3%. Marian Lupu ocupă poziţia a treia cu 14,2%, iar pe locul patru se află liderul PL, M. Ghimpu cu 11,4%.

În cursa electorală s-au înscris 20 de partide şi 20 de candidaţi independenţi. Dintre independenţi îi putem menţiona pe milionarul Gabriel Stati, businessul căruia a avut de suferit din cauza regimului Voronin, interpreta de muzică uşoară Lenuţa Burghilă, care în timpul guvernării comuniste a tocat în jur de 8 mln. de lei în cadrul unor proiecte de promovare a culturii în RM, Valentina Cuşnir, căreia oamenii lui Voronin i-au fracturat o mână şi au lovit-o în cap la 7 aprilie 2009 etc.

Din totalul de 40 de concurenţi, şanse reale de a accede în parlament, după cum ne-au arătat şi sondajele, au numai cinci dintre ei: PCRM, PLDM, PDM, PL şi AMN. Celelalte partide, dar mai ales candidaţii independenţi, deocamdată nu au demonstrat că ar avea vreo şansă să treacă pragul electoral.

În ziua alegerilor s-ar putea ca în buletinul de vot, de peste un metru, să se regăsească mai puţini concurenţi electorali, deoarece unii dintre ei au dat de înţeles că se vor retrage din cursă.

1 comment:

  1. sa speram ca va castiga unul din partidele de dreapta, ca altfel am dat de belea, de care si asa nu putem scapa...

    ReplyDelete