Lupu încă nu a ales

În ultimele săptămâni, PD-ul continuă să rămână în atenţia mass-mediei din Republica Moldova.
Pe 10 decembrie, la Chişinău a venit într-o scurtă vizită Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, care a purtat discuţii cu toţi liderii partidelor parlamentare, cu excepţia lui Vladimir Voronin. Acesta, din cauză că avusese programată o întâlnire cu alegătorii din UTA Găgăuzia, l-a trimis la întrevederea cu înaltul oficial european pe Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean. Din câte observăm, Voronin, slugoi al Rusiei, a avut timp să se întâlnească cu Serghei Narâşkin, pe când cu un om al democraţiei europene, nu. Oricât de mult şi de convingător ar mai vorbi el despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova, noi nu-l putem crede, pentru că această promisiune este, de fapt, o minciună frumoasă, crezută numai de el şi acoliţii săi. Voronin a fost şi continuă să rămână un om al Rusiei.
Jerzy Buzek şi-a arătat disponibilitatea să susţină în continuare RM în drumul ei spre Integrare Europeană, anunţând totodată că ţării noastre îi va fi acordat un credit în sumă de 100 de milioane de euro.
În afară de întrevederea cu Narâşkin şi Buzek, Marian Lupu, alături de Vlad Plahotniuc şi Dumitru Diacov, au avut o serie de întâlniri, pe de o parte cu PCRM, iar pe de altă parte cu PLDM şi PL. În faţa presei, Marian Lupu de fiecare dată a spus că s-a discutat în general despre principii şi valori, şi nicicum despre funcţii. Este greu de crezut. Din toată această vânzoleală şi pupăceală, liderul Partidului Democrat urmăreşte un lucru bine determinat, şi anume să se aleagă cu funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Disponibilitatea de a-l susţine şi-au arătat-o atât comuniştii, cât şi liberal-democraţii. În cazul coaliţiei PD – PCRM, după cum se vorbeşte în târg, Lupu va fi înaintat la funcţia de Preşedinte de ţară, Plahotniuc – Prim-ministru, iar Voronin – Speaker al Parlamentului. Dar, pentru a fi ales, Lupu va mai avea nevoie încă de patru voturi din partea partidelor de dreapta. Vlad Filat însă a spus clar că nu va da niciun vot dacă Lupu va face coaliţie cu comuniştii.

Tot Vlad Filat vine cu o ofertă mult mai tentantă pentru PD. Sunt convins că Lupu va căuta să se înfrupte din ea. Ţinând cont de situaţia creată, când nici o coaliţie de centru-stânga, nici una de centru-dreapta nu vor putea alege de sine stătător viitorul şef al statului, liderul PLDM, Vlad Filat nu exclude posibilitatea ca Lupu să fie ales mai întâi în calitate de Preşedinte al Parlamentului, iar de pe această poziţie urmează să candideze la funcţia de Preşedinte al ţării. În caz că nu va fi susţinut şi de comunişti, Marian Lupu, asemenea lui Mihai Ghimpu, din poziţia de speaker al Parlamentului, urmează să ocupe, până la următoarele alegeri anticipate de peste un an, şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Un eventual interimat al lui Lupu, realizat cu ajutorul PLDM şi PL, deşi nu este binevenit pentru RM, ar garanta cel puţin nerevenirea comuniştilor la guvernare, şi continuarea proceselor de democratizare şi de europenizare a ţării noastre.

Orice cale de guvernare ar alege, Marian Lupu nu are dreptul să greşească. Majoritatea susţinătorilor săi nu l-au votat pentru ca el să readucă PCRM-ul la putere.

Readucându-ne, din anumite orgolii, la o nouă epocă comunistă, asta ar însemna că Marian Lupu ignoră, în mod mojicesc, preferinţele a peste 50% din cetăţenii Republicii Moldova, care au votat pentru democraţie, pentru Integrare Europeană. Asta ar însemna că M. Lupu dă o palmă tineretului care la 7 aprilie 2009 a luptat pentru independenţa şi pentru viitorul lui european. În caz de necesitate, nimeni nu poate garanta că acelaşi tineret, căruia chiar îi aparţine viitorul acestei ţări, nu va ieşi încă o dată în stradă.

No comments:

Post a Comment