Acesta este genericul unei conferinţe ştiinţifico-practice care a avut loc la 27 septembrie în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.
Nicolae Sali, decan al Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială, ULIM, în rol de moderator, a avut în calitate de invitaţi pe Victor Mocanu, preşedinte al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Doru Petruţi, director IMAS, Valeriu Saharneanu, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova ş.a.
Victor Mocanu a prezentat audienţei, constituie din câteva zeci de studenţi, dar şi din profesori, un raport amplu, intitulat „Erori în sondaje sau Manipulare a Opiniilor Publice”.
Acest raport s-a axat, în mare parte, pe eşecul referendumului din 5 septembrie, dar şi pe alegerile parlamentare din toamnă.
Punând la dispoziţia ascultătorilor rezultatele unei cercetări sociologice realizate post-referendum, s-a văzut că 19,8% dintre respondenţi care nu au participat la vot au declarat că întrebările înainte la referendum nu au fost cele mai importante pentru ei; 16,3% – au spus că nici un partid nu i-a convins; 12,1% au protestat contra corupţiei în rândul funcţionarilor publici etc.
La rândul său, Pavel Midrigon, reprezentant al Comisiei Electorale Centrale, a amintit că pentru referendumul din 5 septembrie peste hotarele ţării au fost create condiţii de vot satisfăcătoare – totuşi, foarte puţină lume s-a prezentat la vot. „De ce nu s-a votat? De ce politicienii nu au convins electoratul?” Majoritatea vorbitorilor au insistat pe ideea că politicienii democraţi au crezut prea mult în sondaje, şi au muncit prea puţin în teritoriu, spre deosebire de reprezentanţii Partidului Comuniştilor, care au mers din casă în casă.
O altă cauză care a favorizat absenteismul la vot ar fi dezamăgirea profundă a societăţii, mai ales a tineretului în actuala guvernare. Ei aşteaptă schimbarea mult promisă.
„La USM, din 26 de masteranzi (grupa rusă), cărora le predau eu, numai 8 lucrează, iar din 28 de masteranzi (grupa română), doar 6 sunt angajaţi în câmpul muncii”, a spus îngrijorat domnul Midrigan. „Dacă se promite ceva, trebuie de făcut.”
Referindu-se la scrutinul electoral din 28 noiembrie, Victor Mocanu a atras atenţia asupra faptului că în urma unor calcule sociologice s-a ajuns la concluzia că acesta „se află sub un mare semn de întrebare”, ceea ce înseamnă că există pericolul de a fi invalidat.
„Dacă ratăm şi de această dată, ratăm viitorul ţării”, a atenţionat pe un ton grav Valeriu Saharneanu.
No comments:
Post a Comment