Centenarul Unirii la Chicago

În ultima vreme se atestă o creștere vădită a numărului de evenimente culturale organizate de și pentru basarabenii din zona orașului Chicago și de pe întreg cuprinsul Americii de Nord. Este un fapt îmbucurător că vedete din Republica Moldova ne calcă pragul nu numai de Paști și Anul Nou, ci vin și vin în valuri cu diferite ocazii, menținând și alimentând flacăra identității noastre vie. Dar, spre deosebire de toate aceste evenimente pe care le celebrăm, pe unele de secole, pe altele de milenii, există totuși o sărbătoare relativ tânără, dar de o importanță istorică incontestabilă, cea care marchează Centenarul Marii Uniri. Făurirea de la 1918 a statului unitar român. S-au scurs o sută de ani de atunci și constatăm cu tristețe că, în pofida unirii de atunci, azi suntem mai dezbinați ca niciodată. Prin urmare, acest Centenar ar fi nu numai despre Unirea noastră, ci și despre Dezbinarea pe care o trăim acum. Acest Centenar nu este numai despre ce s-a întâmplat acum o sută de ani, ci și despre ce, poate-poate, se va mai repeta odată, reparând ce a distrus cu tiranie URSS-ul. Este mult de lucru, deoarece avem de semnat nu doar un nou act al unirii, ci și de vindecat mințile bolnave ale demnitarilor noștri care au rămas cu URSS-ul în minte și în ADN chiar și după aproape trei decenii de independență.


Ei, bine! Să revenim la Chicago unde în data de 7 decembrie 2018 va fi marcat Centenarul unde cele mai luminate minți ale comunității noastre vor fi prezente, manifestându-și dragostea și atașamentul vizavi de românitatea și de unitatea noastră în general. Pentru că, la urma urmelor, Centenarul Unirii nu semnifică doar unitatea tuturor românilor, ci a tuturor etniilor care locuiesc de secole în țara noastră.
Vom avea doi oaspeți de excepție: interpretul arhicunoscut Cristofor Aldea Teodorovici și actorul mult-iubit de basarabeni Nicolae Jelescu. Așadar ne așteaptă o seară excepțională cu muzică și poezie.
Două personalități incontestabile.

Talentatul Cristofor Aldea Teodorovici, fiul marilor artiști basarabeni Ion și Doina Aldea Teodorovici, care ne alintă auzul de ani și ani cu melodiile sale pline de farmec și alinare, o va face indubitabil și de această dată la ceas aniversar.

Nicolae Jelescu este un actor-minune, care exprimă emoții și idei prin toate celulele ființei sale. Prezența sa scenică și energia pozitivă de sorginte divină pe care o răspândește în jurul său dezgheață și înmoaie cele mai împietrite inimi. Am avut chiar fericita ocazie să-l văd și să-l ascult pe Nicolae Jelescu la un spectacol la Chișinău. Aș da orice să-l revăd!

Evenimentul este organizat de Community of Moldovans in Chicago, organizație fondată și diriguită de Mariana Berbecaru.

Cu această ocazie, întrucât nu putem prinde un Centenar decât o singură dată în viață, am decis să dăruiesc Comunității Moldovenilor din Chicago 10 exemplare de carte pe care, la rându-i, să le dăruiască iubitorilor de cultură și literatură. Este vorba de romanul Coma, semnat de mine și publicat recent la Chișinău.



Emoții de neuitat tuturor participanților la sărbătoare și lectură plăcută celor care vor intra în posesia romanului!

No comments:

Post a Comment