Păpușarul și Reunirea

Vladimir Plahotniuc, personajul malefic și atotputernic care a transformat Partidul Comuniștilor dintr-o corabie ce părea să nu se scufunde niciodată, într-o epavă, iar epava botezată Partidul Democrat, pe care a scos-o de la fundul mării punând-o din nou să alunece pe valuri, are șanse să facă pentru Republica Moldova lucruri mult mai mari decât acestea.
În anul 2009, hegemonia Partidului Comuniștilor în spațiul politic moldovenesc, dacă este să ne aducem aminte, a fost întreruptă anume de implicarea nemijlocită a Păpușarului care, prin plasarea inspirată a comunistului Marian Lupu în fruntea Partidului Democrat, a oferit șansa istorică forțelor politice de dreapta să realizeze majoritatea parlamentară și să îndrepte pașii RM către Europa, către marile civilizații ale lumii.
Atunci Vladimir Plahotniuc fusese văzut de o parte semnificativă din alegători, drept un salvator al națiunii noastre. Probabil că așa a și fost.
Între timp, acel Plahotniuc, care dintr-o singură lovitură a făcut knockout Partidul Comuniștilor, a reușit să-și șifoneze serios imaginea, atât pe plan intern, cât și internațional. Totul a început, probabil, cu cazul Sorin Paciu, ucis la acea partidă de vânătoare din Pădurea Domnească. Atunci am înțeles clar în buzunarul cui stă justiția moldovenească și în interesul cui acționează aceasta. De atunci și până astăzi, acest personaj sumbru, cu veleități de păpușar, și-a fortificat o imagine de mare manipulator, de individ fără scrupule care, ca să-și realizeze ambițiile și să-și apere spatele, a pus în slujba sa atât justiția, cât și o armată impunătoare de jurnaliști. O fi moldoveanul naiv și ușor de amăgit, dar cine este de fapt acest Vladimir Plahotniuc, cred că s-au convins deja aproape toți.
Plăcuta surpriză din 2009 cu aducerea forțelor democrate la putere s-a transformat, între timp, într-o mare deziluzie. Plahotniuc a dezamăgit profund. De-o fi singurul… Filat a fost o dezamăgire la fel de mare pentru noi. Ghimpu, chiar dacă nu este oligarh și nici hoț la drumul mare, a dezamăgit și el într-un anume fel. În fine…
Acum când toți și-au dat arama pe față, iar poporul a ajuns să-i cunoască și la chip, și la suflet, ai zice că unica soluție este să ne debarasăm de toți o dată și să aducem la putere o elită politică nouă. Dar oricât am vorbi noi de acea elită cinstită și neprihănită, ajungem să vedem că în politicul nostru se învârt mereu aceleași mutre. Nici chiar Sturza nu este o figură nouă.  
Întrucât poporul nostru nu are putința și nici ambiția necesară ca să schimbe personajele acestea hâde și mizerabile, am putea cel puțin, așa cum se și încearcă parcă, schimbarea modului lor de a acționa.
Cum?!
Cheia adevăratei schimbări în țara noastră stă în mâinile lui Vladimir Plahotniuc. Influența și capacitățile sale manipulatoare sunt incontestabile. În afară de o parte importantă din instituțiile statului, el are în propriul buzunar mai bine de jumătate dintre deputații din Parlamentul Republicii Moldova. Ai zice că este atotputernic. Pe termen scurt așa este. Pe termen lung însă, Plahotniuc își dă bine seama că șansele sale de a ajunge după gratii cresc vertiginos. Este cu neputință să ții captiv un stat prea multă vreme. Mai devreme sau mai târziu, Plahotniuc și mulți alți încălcători de lege oricum vor ajunge la pușcărie. Pe de altă parte, toți acești pușcăriabili mai au o șansă să devină eroi naționali. Da! Istoria uneori este foarte îngăduitoare și iertătoare.
Să nu ignorăm faptul că Reunirea cu Țara Mamă este inevitabilă. Doar că nu știm exact când va avea loc. Însă pușcăriabilii noștri, care sunt mulți în parlamentul de la Chișinău, o pot înfăptui în cel mult câteva luni. Este vorba de votul majorității deputaților ca acest lucru să se întâmple. Totuși, ținând cont de vulnerabilitatea deputaților noștri în fața legii, respectiv în fața DNA-ului românesc, aceștia au șansa să negocieze, fie public, fie prin tufișuri, cu autoritățile românești absolvirea lor de orice păcat în fața legii înfăptuit până în momentul votării în parlament a Reunirii Republicii Moldova cu România. Totodată, deputaților care vor vota pentru unire, mai ales că unii dintre ei, mă refer la cei din fracțiunea liberală, chiar merită, să li se asigure, în scris, până la noile alegeri, câte un loc de deputat în legislativul român.
Absolvirea de păcate și asigurarea unui fotoliu, ar garanta votarea, la Chișinău, a Reunirii. Asta, probabil, este ultima șansă a pușcăriabililor din politicul moldovenesc. Ori aleg intrarea în istorie ca niște adevărați eroi, ori vor ajunge, pentru că au ales să rămână niște scursuri, la pușcărie.
Inițiativa, în acest caz, trebuie luată, cred eu, de autoritățile de la București. România, de ani buni, este prea timidă când vine vorba de adjudecarea pământului care, istoric și moral, îi aparține. Este nevoie de mai multă insistență din partea ei. Regulile jocului pot fi dictate anume de partea română, iar PL, cât și o parte importantă din deputații pătați de la Chișinău, oferindu-li-se grațierea și câte un fotoliu de deputat, vor vota Reunirea.
  PS. Unii vor invoca faptul că este nevoie de un referendum ca să aflăm poziția poporului vizavi de o asemenea inițiativă. Dar să nu uităm că Parlamentul de la Chișinău a votat sute, poate mii de legi fără să se consulte cu poporul, chiar dacă aceste legi erau îndreptate împotriva acestuia. Cât despre Reunire, aceasta este ultima șansă a noastră. Ultima… Iar poporul o va accepta cu bucurie. Cât despre minoritățile ce ne populează pământurile, se vor conforma voinței majorității. Pentru că atât ele, cât și noi, înțelegem bine că ieșirea din mizeria în care ne aflăm de zeci de ani, poate fi realizată doar prin Reunire.

  Plahotniucule, ești băiat matur și deștept. Nu ezita să faci istorie, imortalizându-ți numele! Bănuiesc că ești conștient de faptul că Reunirea stă în mâinile tale acum. Și, ca să știi, noi, poporul, suntem pregătiți să te iertăm pentru toate relele pricinuite acestei palme de pământ.  Iertarea ta se ascunde în Reunire.
Nu-ți irosi șansa. Joacă-ți ultima carte cu inteligență.

1 comment:

  1. Mai pidarukle... esti platit din bnii furati de la BEM si deacea te sfatui sa nu-i cheltui,pentru ca urmeaza sa intorci banii furati de la popor.

    ReplyDelete