UE a câștigat bătălia, Rusia încă nu a pierdut lupta sau Euromânizarea inevitabilă a Basarabiei



Parafarea Acordului de Asociere cu UE a devenit un fapt împlinit, palpabil. Moldovenii au făcut un pas mare înainte, spre Europa, cel puțin pe hârtie, pentru că în viața de zi cu zi încă nu au simțit, pe propria piele, vreo schimbare cât de cât importantă în mersul lucrurilor din Republica Moldova.

„La reuniunea Parteneriatului Estic de astăzi de la Vilnius, Republica Moldova deschide un nou capitol în istoria sa – un capitol pe cât de ambiţios, pe atât de complex şi solicitant. Aderarea la Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline este un vis măreţ ce ne uneşte pe toţi şi care – odată cu parafarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, dar şi cu anularea vizelor pentru moldoveni într-o perspectivă destul de apropiată – prinde tot mai mult contur”, a declarat Iurie Leancă după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă, care de asemenea a fost prezent la istoricul eveniment de la Vilnius, a declarat că parafarea Acordului de Asociere a RM cu UE „îi provoacă sentimente de mândrie şi bucurie, dar şi de îngrijorare în acelaşi timp”.

Motive de îngrijorare ar trebui să aibă toți membrii coaliției de la guvernare, deoarece scenariul Ucrainei, care în 2012 a parafat Acordul de Asociere cu UE, dar în acest an a renunțat la semnarea lui, ar putea deveni o realitate și pentru Republica Moldova. Federația Rusă mai are la dispoziție un an ca să hărțuiască țara noastră, s-o șantajeze din punct de vedere economic, politic etc., s-o determine să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Rusia a pierdut bătălia în fața UE, dar nu și lupta. Nici nu va renunța ușor la acest spațiu unde, jumătate din populație jubilează, iar cealaltă jumătate respiră nostalgic, gândindu-se la cocheta Uniune Vamală. Adevărata luptă abia începe. Iar actualii guvernanți vor pierde fără îndoială această luptă în fața tăvălugului rusesc.

Mai mult de atât, anul viitor vom avea alegeri parlamentare care, după cum ne arată și sondajele, vor fi câștigate de partidele de stânga, iar cursul european al Moldovei va lua sfârșit fără ca Rusia să depună un efort prea mare în acest sens.

Vor câștiga forțele pro-ruse, deoarece de la 2009 încoace populația țării noastre o duce din ce în ce mai greu, actele de corupție la nivel înalt au devenit tot mai multe și mai evidente, justiția nu s-a reformat etc., etc., iar în următorul an, până la semnarea Acordului de Asociere, nu se vor schimba prea mult lucrurile. Revenirea la putere a comuniștilor și a socialiștilor nu va putea fi evitată nici dacă vom obține regim liberalizat de vize cu UE, pentru că această realizare târzie (deoarece basarabenii care au vrut să plece în UE au deja pașapoarte românești) nu-i va determina să-și reanimeze simpatiile față de niște partide proeuropene, doldora de oameni corupți.

Actualii guvernanți pot evita scenariul sumbru care se va materializa fără îndoială anul viitor. Dacă țin la unitatea noastră ca neam, ca vorbitori ai uneia și aceleiași limbi, ar trebui să dea dovadă de maturitate politică, de înțelepciune și eroism și să urmeze traseul geostrategic enunțat zilele trecute de către președintele României Traian Băsescu – Reunirea. Reunirea este unica posibilitate prin care să punem capăt influenței nefaste și destructive care vine din partea Rusiei.

Astăzi, reunificarea nu mai este o problemă a societății noastre, ci a clasei politice actuale. Aceasta din urmă, în pofida pericolului iminent din partea forțelor pro-ruse care se conturează tot mai mult, ar prefera să piardă alegerile parlamentare, decât să piardă Republica Moldova ca stat suveran și independent. Datorită justiției de mahala, care le apără spatele și care le asigură libertatea, ei ar evita la nesfârșit reunirea. Odată cu reunirea mulți dintre ei ar ajunge după gratii, pentru că justiția română nu le va tolera fărădelegile. Mai mult de atât, odată cu reunirea ei își vor pierde și funcțiile publice. Astfel ei nu vor mai avea ocazia să fie prim-miniștri, președinți de țară, șefi la vamă etc.
  
Prin urmare, reunirea este tărăgănată și zădărnicită de un grup de politicieni pentru care funcțiile publice sunt mai importante decât bunul nume și adevărul istoric. Comuniștii și socialiștii vor reveni la guvernare din cauza unui Filat, Leancă, Lupu ș. a. Acest scenariu este inevitabil. Cei care au dorit să ne ducă în Europa ne vor duce, de fapt, în Uniunea Vamală.

Reunirea poate fi realizată numai în situația în care România le va da garanții corupților de pe Bâc că vor fi absolviți de orice vină și că le va acorda în mod automat funcții publice în structurile guvernamentale din România. Altă soluție nu există.

Din păcate…

No comments:

Post a Comment