Discriminarea – calea spre absurd


Atât de des aud vorbindu-se despre discriminare, dar atât de vag este înțeles acest cuvânt…

În ultimii ani, în spațiul nostru estic, apar tot mai mulți indivizi care încearcă să facă dreptate, de obicei minorităților sexuale, apelând la cuvântul discriminare. Însă, din motive pur subiective, în melanj cu ignoranța, ei reduc semnificația acestui termen anume la drepturile minorităților sexuale sau ale aderenților diverselor culte religioase.

În DEX scrie negru pe alb sensul termenului discriminare.  1. deosebire, distincție făcută între două sau mai multe lucruri; 2. diferențiere restrictivă de drepturi.

Am vizitat atât țări din est, cât și țări din vest. Dacă în Occident, lupta anti-discriminare a trecut deja dincolo de orizontul absurdului, atunci în est, acest lucru este relativ nou pentru opinia publică. Dar, cu toate că lucrurile evoluează diferit, în dependență de aria geografică, minorități sexuale au existat și continuă să existe pretutindeni. Indiferent de țară sau de cultură, paralel cu cei mulți, au existat și comunități unite sau dispersate de homosexuali, de lesbiene, de adepți ai lui Krishna, ai lui Budha sau ai lui Iisus.

În anii studenției am lucrat într-un local din Chișinău, unde, în fiecare marți seara, se adunau doar homosexuali, lesbiene și transsexuali. Veneau foarte mulți și se distrau până în zori. Era dreptul lor. Dreptul lor era și este să participe la votare, să participe la viața socială a țării, să-și deschidă afaceri ș.am.d. Ceea ce se și întâmplă în realitate.

Dar, haideți să ne deschidem mințile și să încercăm a înțelege lucrurile corect.

Actualmente, presați de recomandările vestului”, s-a încercat și s-a reușit introducerea în legislația moldovenească, a normelor cu privire la asigurarea egalității. Nu am nimic împotrivă, dar, atât de multă atenție se acordă minorităților, încât s-a ajuns, într-un fel, la ignorarea majorității populației.

Biblia spune clar: „Dacă un bărbat se culcă cu un bărbat cum se culcă cu o femeie, amândoi au făcut un lucru detestabil; să fie pedepsiți negreșit cu moartea; sângele lor să cadă asupra lor”, Leviticul 20:13.

Pe de altă parte, a nu fi homosexual sau mai știu eu altceva de genul acesta, nu înseamnă că ești sfânt. Biblia spune: Nu judecați, ca să nu fiți judecați” – Matei 7:1.

Din punct de vedere biblic, a judeca pe cineva (în cazul nostru este vorba despre minoritățile sexuale), noi nu facem decât să păcătuim. Totodată, lăsându-i să ne invadeze centrele istorice ale orașelor, parcurile, viețile cu campaniile lor anti-discriminare, fără să întreprindem nimic, iarăși păcătuim, de această dată din punctul de vedere al preceptelor din Leviticul  20:13. Așadar, ce-i de făcut?!

Biblia mai spune să ne iubim aproapele. Aceasta este una dintre cele mai mari porunci lăsate nouă, oamenilor, de către Iisus.

Cu toate că trăim într-o epocă în care virtuțile sunt considerate păcate, iar păcatele virtuți, când oamenii se mândresc că sunt răi și se jenează că sunt buni, haideți să depunem un efort supraomenesc și să-i iubim pe acei care au o altă viziune vizavi de viață, de familie… Sau, dacă nu-i putem iubi, cel puțin să nu-i urâm. Nu este creștinește să-i urâm.

Totodată, discriminarea, acest termen atât de uzitat de politicieni, dar și de reprezentanții tuturor minorităților, trebuie să aibă aceeași însemnătate/trebuie să se răsfrângă asupra tuturor păturilor sociale, ceea ce aproape că nu se întâmplă.

Oare americanii nu-i discriminează pe irakieni sau afgani, atunci când vine vorba de administrarea propriilor lor resurselor de petrol? Englezii nu-i discriminează pe români și bulgari în legătură cu dreptul acestora de a munci în Marea Britanie? Franța nu-i discriminează pe rromii din România, urcându-i în avioane și trimițându-i acasă? Etc., etc.

Continuând pe aceeași undă, vom ajunge să trăim vremuri când mișcările anti-discriminare vor atinge extremele extremelor absurdului.

Nu ne vom mira să vedem mărșăluind pe ulițe și pedofili care să-și ceară dreptul de a viola, teroriștii de a arunca în aer clădiri și trenuri pline cu oameni, leneșii de a fi remunerați pentru inactivitatea lor, hoților de a li se permite să fure etc. A interzice cuiva să facă ce-i place, la fel ca în cazul minorităților sexuale, înseamnă automat a-l discrimina.

Dumnezeu a condus poporul lui Israel numai cu 613 legi (porunci) și s-a descurcat de minune. Azi, în lume, există milioane de legi, iar societatea devine din ce în ce mai nesănătoasă.

P.S. Problemele legate de moralitate trebuie lăsate în seama bisericii, nicicum în seama politicienilor. 

2 comments:

  1. Salutare, drag blogger!

    Inițial vreau să-ți mulțumesc pentru activitatea ta internautică!
    Cu plăcere lecturez articolele semnate de tine și recomand și altora același lucru.
    Să știi că această postare a întrat în vizorul meu pentru revista blogurilor în cadrul emisiunii „Blogosfera Radio: Seara pe on-line cu Rodion” din 26 martie 2013.
    În această ediție, împreună cu Natalia Ghilașcu am fost inspirați de rîndurile semnate de tine.
    Te invit pe tine și vizitatorii tăi să asculții discuțiile pornite de la lectura acestui articol acesînd link-ul : http://trm.md/ro/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion-si-natalia-ghilascu/

    Notă: Acest talk-show despre și împreună cu cei din lumea virtuală îl puteți asculta în fiece marți de la 20.15 la 21.00 on-line la Radio Moldova Muzical (http://trm.md/ro/radio-on-line-muzical/ )
    Orice ediție înregistrată a emisiunii o veți găsi pe http://www.trm.md/ro/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion/

    Cu gratitudine,
    Realizatorul şi producătorul
    Rodion Guștiuc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut, Rodion! Ma bucur ca te-a inspirat articolul meu! Eu voi urmari cu placere emisiunea ta!
      Am incercat sa urmaresc editia inregistrata din 26 martie, insa nu a fost posibil. Acele fisiere cu inregistrarile sunt goale.
      Sau poate problema este in calculatorul meu. Nu stiu. Voi mai verifica!
      Succese cat mai multe si sa auzim numai de bine!
      Cu respect,
      Nicu Nicolaescu!

      Delete