A fi politician este una, a fi POLITICIAN este cu totul altceva. Cât de greu este să trăiești ușor…



Se spune că moldovenii sunt deștepți. Și sunt de acord.
Se spune că moldovenii sunt harnici. Și sunt de acord.
Se spune că moldovenii sunt inventivi. Iarăși sunt de acord.
Atunci, de ce mama naibii suntem săraci?! Doar pentru că politicienii și cea mai mare parte a funcționarilor din țara noastră este coruptă? Sau, la mijloc, stă o cu totul altă problemă?! Poate noi credem doar că suntem deștepți, harnici și inventivi?! În realitate, poate nu suntem? Poate că ne înșelăm pe noi înșine cu calități pe care, de fapt, nu le avem?!
Deunăzi, am aruncat o privire asupra hărții lumii. Am vrut să descopăr care este cea mai prosperă națiune din lume. Am descoperit-o cu ușurință. Din fericire, nu este numai una. Cei mai importanți, la acest capitol, sunt englezii. Aceștia, indiferent de meleagul pe care au pus piciorul, au adus progresul și bunăstarea. Dacă e să facem abstracție de Marea Britanie – patria englezilor, atunci Noua Zeelandă, Australia, SUA, Canada, Insulele Falkland, Insulele Bahamas, Insulele Bermude etc., pământuri care acum câteva secole erau sălbatice, azi, datorită coloniștilor britanici, atrag cel mai mare număr de imigranți din întreaga lume, toți în căutarea liniștii fizice și financiare.
O altă națiune ordonată și harnică, care, deși nu dispune de zăcăminte naturale și care este lovită în permanență de cutremure și de tsunami și care, prin muncă și chibzuință, mereu se ridică deasupra tuturor stihiilor, este Japonia. Acest popor, spălat de ape din toate părțile, prosperă, triumfă, excelează prin hărnicie și sârguință.
Tot aici îi putem adăuga pe scandinavi, pe nemți, pe evrei  ș.a.
Într-un articol precedent scrisesem despre evrei, că sunt un popor care transformă pustiul în pământ arabil, în timp ce moldovenii transformă pământul arabil în pustiu.
Ce au aceste popoare în capetele lor de sunt bogate, iar noi, de rând cu românii, cu alte state vecine, nu avem?!
Unul dintre motive, cred că este unitatea. Aceste popoare, pentru că sunt unite, au reușit să perceapă bunăstarea nu ca pe un avantaj personal, ci unul colectiv. Sunt moldovenii uniți?
Capacitatea de a lua decizii. Atâta vreme cât nu vom avea un scop bine definit pe care să-l urmăm și incapacitatea de a lua decizii concrete întru atingerea lor, riscăm să stagnăm la toate capitolele, mai cu seamă la cel economic.
Corupția și mita. Aceste două elemente sunt practic inseparabile și ambele țin de nesimțirea fiecăruia dintre noi în parte. De cele mai dese ori sunt vizați medicii, polițiștii, funcționarii etc. A fi corupt, a lua mită, înseamnă a te gândi doar la propria persoană, la propria bunăstare. Acest tip de indivizi, prin acțiunile lor, susțin dizolvarea unității sociale.
Mai sunt o mulțime de alte defecte și moravuri care generează sentimente antisociale, care provoacă degradarea, erodarea iremediabilă a unui popor.
Unor popoare, așa cum este al nostru, virtuțile nu trebuie să le fie arătate, ci impuse, sădite în inimă. Pentru aceasta avem nevoie de o personalitate puternică, eventual mai multe, care, fără îndoială, vor reuși să împlinească acest deziderat.
Cine ar putea fi această persoană? Vladimir Voronin? Vlad Filat? Vlad Plahotniuc? Serafim Urechean? Dumitru Diacov? Igor Dodon? Alții de teapa lor?
NU!     
Mihai Ghimpu? În omul acesta au mai rămas câteva reminiscențe ale omeniei și ale sincerității, însă, evoluția sa din ultima vreme, când urlă ba la jurnaliști, ba la bloggeri, încercând să-i convingă pe ei, dar și pe noi, de justețea acțiunilor sale politice și de buna-credință a miniștrilor săi, devine, în mod pregnant, deranjantă. Oricum, acest personaj, ar putea contribui la zidirea unei societăți solide.
Dorin Chirtoacă? Dintre toți politicienii, Chirtoacă dă cele mai clare semne că este dispus, că-și dorește cel mai mult metamorfozarea acestei societăți putrede, sărace și corupte, într-una modernă, în care interesul național să prevaleze. Însă ne vom convinge de sinceritatea intențiilor sale când va mai crește influența sa politică.
Dintre tinerii cu un potențial deosebit, vorbele cărora emană credibilitate și sinceritate, ar fi Teo Cârnaț și… alții nu-mi mai vin în minte. Poate voi îmi sugerați și alte nume.
Cert este că avem nevoie de o înlocuire totală a elitei politice de azi, care și-a dovedit deja ineficiența și lipsa de plăcere lăuntrică în ceea ce ține de munca în folosul acest popor. Or, menirea unui politician adevărat este să se jertfească pentru poporul său, nu să jertfească poporul de dragul intereselor sale.

No comments:

Post a Comment