Negocieri da, rezultate ba

A trecut o săptămână de la scrutinul din 28 noiembrie, iar noi, alegătorii, încă nu ştim care va fi componenţa viitoarei coaliţii parlamentare. Din cauza prelungirii, parcă intenţionate a perioadei de suspans, lumea, în troleibuze, în piaţă, pe drum, de-i bătrână, de-i tânără, vorbeşte despre tot felul de scenarii postelectorale. Acest subiect este discutat intens şi de analişti care văd ieşirea Republicii Moldova din criza politică în moduri diferite. Cel mai plauzibil scenariu este reconstituirea vechii Alianţe pentru Integrare Europeană. PLDM, PL şi PDM, luate împreună au 59 de mandate, neajungându-le numai două voturi ca să poată alege viitorul şef al statului. Se zvoneşte că Vlad Plahotniuc ar putea rezolva problema prin atragerea câtorva deputaţi comunişti în fracţiunea PD-ului.

Alţi analişti vorbesc despre o posibilă constituire a unei coaliţii largi, în care să fie inclus şi Partidul Comuniştilor. În cazul unei astfel de coaliţii, PLDM riscă să piardă foarte mulţi susţinători, care, în mare parte au votat pentru un viitor al Republicii Moldova fără PCRM la guvernare. Cu privire la o asemenea coaliţie, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că este împotrivă şi că, în caz de necesitate, el va trece în opoziţie.

Unele voci susţin că este posibilă realizarea unei coaliţii parlamentare de centru-stânga. Inutilitatea unei asemenea coaliţii constă în faptul că PDM alături de PCRM vor acumula numai 57 de mandate, cu două mai puţine decât în cazul unei coaliţii de centru-dreapta.

În cursul acestei săptămâni, Vlad Filat, care în viitorul parlament va avea 32 de deputaţi, s-a întâlnit atât cu Marian Lupu, cât şi cu Mihai Ghimpu. Este uşor de intuit despre ce au vorbit, dar nu-i deloc uşor de ghicit la ce concluzie au ajuns, mai ales că atât liderul PLDM, cât şi liderul PDM, au declarat că urmează să discute şi cu reprezentaţii Partidului Comuniştilor.

Rămâne de văzut ce ne vor pregăti de această dată politicienii: vor profita de încrederea noastră şi de voturile acordate lor, sau îşi vor respecta promisiunile făcute.


1 comment:

  1. Salut,
    Numele meu este Bogdan din România! Vreau sa imi fac prieteni!
    Putem fi prieteni?putem face scimb de link-uri??
    Adresa mea de blog este: www.bogdanstelistul.blogspot.com
    Vă mulţumesc!!

    ReplyDelete