28 noiembrie 2010 – cine va învinge?


Campania electorală din Republica Moldova este în toi. „Actori şi actriţe”, toţi şi toate cu carnete de partid în buzunare, aleargă impacientaţi de la o televiziune la alta, se duc prin oraşe, prin sate, unii intră chiar şi prin casele oamenilor. Toţi sunt în căutare de urechi care să le asculte mesajele electorale, toţi sunt în căutare de ochi care să le vadă mutrele făţarnice şi bine hrănite. Minciunile curg din gurile lor păgâne la fel de năvalnic precum astă vară curgea apa pe Prut. Dacă apele bătrânului râu au inundat doar câteva localităţi din republică, iată că minciunile care ţâşnesc din cavităţile bucale ale concurenţilor electorali inundă minţile tuturor cetăţenilor acestei ţări.
Unii promit salarii de 7000 de lei, pensii minime de 1300 de lei, circulaţie fără vize în spaţiul UE în cel mult 18 luni, alţii ne duc cu gândul la Uniunea Rusia-Belarus, la consolidarea statutului de ţară agrară a RM, alţii garantează unirea cu România etc. Ruşii umblă pe străzile Chişinăului şi cer ca limba rusă să devină limbă de stat (vechea problemă), studenţii distribuie visători foi volante, steguleţe. Pe la răscruci de drumuri sunt instalate panouri mari, panouri mici, în care stau cocoţate feţele liderilor politici, în traficul rutier poţi vedea maşini cu simbolurile şi cu iniţialele partidelor, prin pieţe, în troleibuze, pe străzi, pe câmpuri, în sălile de studii, ş.a., se discută numai despre campania electorală – ce mai vorbă, atmosfera din ţara noastră este caracteristică unor asemenea evenimente.
Temerea cea mai mare a majorităţii concurenţilor electorali vine din partea Partidului Comuniştilor, care pe lângă faptul că are talent la compus minciuni uşor de crezut, mai are parte şi de donaţii foarte consistente din partea membrilor şi a simpatizanţilor. Unul dintre fruntaşii PCRM, Igor Dodon, care pentru anul 2009 a declarat venituri totale în sumă de 154 710, 8 lei, în Raportul Financiar privind veniturile parvenite şi cheltuielile din fondul electoral de către Partidul Comuniştilor din Moldova din 25 octombrie 2010, acesta face o donaţie propriului partid în sumă de 150 000 lei. Oare cum a supravieţuit el pe parcursul unui an cu doar 4 710 lei? În lista donatorilor figurează şi un anume Anton Leviţchi din satul Floreni, raionul Anenii Noi, care a donat 250 000 lei, asta în pofida faptului că are numai 23 de ani, că trăieşte alături de părinţi într-o casă dărăpănată, că în ultimii 3 ani a avut venituri în sumă de 0 lei, că este şomer etc. Un alt donator al PCRM care în realitate face parte dintr-o familie săracă şi nu are un loc de muncă este şi Vitalie Gusev.
Odată ce comuniştii ascund identitatea adevăraţilor finanţatori ai partidului, înseamnă că ei se tem de ceva, înseamnă că în spatele lor stau forţe obscure, forţe care au furat ţara din 2001 până în 2009.
Un alt partid „periculos” pentru forţele liberal-democrate ar fi şi Partidul Democrat condus de Marian Lupu. În urma mai multor discuţii cu presa, acesta a lăsat loc să se înţeleagă că după alegerile din 28 noiembrie, ar putea face coaliţie postelectorală cu PCRM. S-ar putea. Acest partid, după cum spuneam şi cu alte ocazii, este capabil de aşa ceva. A demonstrat-o în 2005 când l-a votat pe Voronin preşedinte. Totodată, influentul şi controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc despre care s-a tot vehiculat că ar face sau că a făcut parte din anturajul fostului preşedinte comunist, şi-a declarat în mod deschis susţinerea faţă de PD. Mai mult decât atât, el a avut grijă să-şi infiltreze şi persoanele de nădejde pe listele acestui partid. Un exemplu bun poate fi Adrian Candu (finul de cununie al lui Plahotniuc) care ocupă poziţia a 3-a în lista candidaţilor pedişti. În ultimele zile se vorbeşte insistent despre faptul că şi el va ocupa o poziţie importantă în lista celor 101 de candidaţi din partea PD. Spre surprinderea alegătorilor, în listă nu se regăsesc Oazu Nantoi şi Andrei Popov, doi politicieni care până în prezent au dat dovadă de stoicism şi demnitate.
Dacă e să analizăm circumstanţele în care PD ar face coaliţie cu PCRM, acest lucru se poate întâmpla doar în situaţia în care împreună vor acumula nu mai puţin de 61 de mandate, asta pentru a putea alege viitorul preşedinte. În caz contrar, coaliţia PCRM + PD nu ar avea rost. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu se arată sceptic cu privire la o eventuală coaliţie între PD şi PCRM. El este mai mult decât sigur că Alianţa pentru Integrare Europeană va exista şi după alegeri. Unii analişti politici cred că prin lansarea acestui zvon, Marian Lupu nu urmăreşte decât să atragă de partea sa cât mai mulţi susţinători ai Partidului Comuniştilor.
Victor Şelin, liderul Partidului Social Democrat din Moldova de asemenea şi-a arătat disponibilitatea de a face coaliţie postelectorală cu partidele de stânga.
Dacă e să aruncăm o privire în curtea fostelor componente ale AIE, acestea sunt ţinta frecventelor atacuri din partea partidelor atât de stânga, cât şi de dreapta. Cele mai înverşunate sunt PNL şi Partidul pentru Neam şi Ţară. Deşi au toate motivele să critice activitatea din ultimul an a AIE, aceste partide nu fac decât s-o discrediteze pe nedrept. Ele dau cu piciorul în forţele politice care, de rău, de bine, la 7 aprilie 2009 ne-au scăpat de comunism. Din lipsă de solidaritate şi din orgolii personale nejustificate, Vitalia Pavlicenco (PNL), Sergiu Mocanu (PpNŢ) etc., acum, într-un moment crucial pentru RM, nu fac decât să provoace creşterea numărului de persoane tentate ca în ziua alegerilor să nu se prezinte la secţiile de votare.

No comments:

Post a Comment